Jablka, jablka, jablka,…

09.09.2024 | Zahrada, GEFTování, Jak se vypořádat se strachem

Závěr prázdnin 2024 je velmi teplý. Tak teplý a suchý, že úroda dozrává dříve jak teplem tak i nedostatkem vody. A na ovoce si ještě brousí zobáčky mnohohlavé hejno špačků.

Jak tedy zachránit úrodu? Kromě plašení špačků, což téměř nepomáhá, zbývá sklizení úrody. I když jarní mrazíky spálily mnoho květů na ovocných stromech, úroda jablek v našem sádku je velmi slušná. Obnáší to otrhání, roztřídění, uskladnění a hlavně a přednostně zužitkování jablíček, která jsou nějak poškozená a na uskladnění se nehodí. A že jich je. Vlastně více jak polovina úrody, což je při péči bez postřiků „normální“. Takže konec srpna a začátek září se řídí heslem:

Jablka, jablka, jablka,….

Je to radostná činnost, jen trochu zhuštěná na krátkého časového úseku. A to mě chvílemi přivádí k pocitu stresu. Ale…

Nic se nejí tak horké,….Spolu s manželem to nakonec zvládáme docela plynule. On zajistil otrhání úrody a dovezení na terasu. Já zase roztřídění jablíček na uskladnění a okamžitou spotřebu.

Nojo, ale jak během týdne až dvou týdnů spotřebovat 200 kg jablek ve dvou lidech? Něco rozdáme, něco nasušíme. A co dál?

Moc jsme nerozdali. Mezi známými a v okolí jsou na tom s úrodou všichni podobně. Dokonce jsme nabídli jablka zdarma jen za odvoz. Do moštu nebo na vypálení. Ale nikdo. Máme se vlastně velmi dobře. A špačci a ostatní drobotina vlastně také. Zbyde pro ně toho opravdu hodně.

Co dál: Štrůdl. Jasně. Ten první jsme snědli ještě v ten den. Teď téměř po měsíci už nám stačí jednou týdně.

Zavařit nastrouhaná jablka? Už není kam dávat naplněné zavařovačky. Ale „jede“ u nás smoothie, to ano.

Tak křížaly. Ano. Letos se obzvlášť dobře sušily. Sluníčko sušilo, až se z křížal kouřilo.  Zásoby jsou ve spíži.

A zbývá jablečný ocet. Udělala jsem si ho už v loňském roce. A letos dělám dvojnásobnou dávku. Recept na jablečný ocet

Dobroslava Řezníčková

Dobroslava Řezníčková

Je třeba ukázat cestu, jak si poradit se strachem a nemocí. Já tu cestu znám. Stala jsem se mentální programátorkou. Nejdříve jsem se naučila ptát, kdy vznikl důvod ke strachu a bolesti, Dnes už se ptám, co a jak přeprogramovat. Jsem autorkou online kurzu Škola GEFTování, kde se můžete naučit principy a základy genových klíčů a jak je používat v reálném životě.

Článek je označen těmito štítky:

Další články z blogu:

Jak přijít k tuplovaně novému webu?

Stačí si posedět s přáteli pod ořechy na zahradě. Vážně, přesně tak to vzniklo. Najednou ze mě vypadne, že mám i webové stránky. Ale je to stále dražší a nějak se mi přestávají líbit a tak. A Michal na to: „Tak uděláme nové“. A slovo dalo slovo, já mám nové webovky

Voda je život

V tyto dny máme vody celkem dostatek, dle mínění mnoha zahrádkářů možná až moc. Kdy jste se zastavili a prozkoumali svůj postoj k vodě? Umíte si představit, že voda z kohoutku nepoteče třeba měsíc? Nebo že bude na příděl? Přiznám se, že e-maily od pana Radka...

Přihlaste se do online kurzu Škola GEFtování

Pin It on Pinterest

Share This