Semínkovna

Díky internetu jsem se dověděla, že semínkovny vůbec existují a o čem to je. Uvědomila jsem si důležitost toho, abychom měli svá semínka. A víte, kdy se to stalo? Když jsem sháněla semínka znojemských okurek. Nedostala jsem se k nim ani v místních obchodech ani na internetových eshopech. A tak jsem se pídila po řešení. Mimo jiné jsem našla projekt Semínkovna.cz.

To bylo v roce 2023. Dnes už máme svou Semínkovnu Žleby. Podívejte se.

V našem okolí je nejblíže semínkovna v Přelouči – Břehy.

Věříme, že naše Semínkovna Žleby, kterou najdete od 9. září 2024 na křižovatce na Šumavě před domem čp. 37, přinese do naší obce oživení zájmu o semenaření a zároveň vytvoří kolem sebe skupinu nadšených zahrádkářů a kdo ví, třeba časem díky Semínkovně vznikne unikátní odrůda nějaké žlebské zeleniny nebo květiny nebo byliny.

Aktuality ze Semínkovny ve Žlebech

Domácí tekuté mýdlo za pár korun

Domácí tekuté mýdlo za pár korun

Maruška natočila video, kde představuje jednotlivé bylinky, rostlinky a suroviny, které k takové jednoduché výrobě mýdla budete potřebovat.

Co je to Semínkovna?

Semínkovna je místem, kde můžete svobodně sdílet a vyměňovat přebytky semínek z domácího semenaření z vašich zahrádek. Semínka musejí být výhradně nemořená a z chemicky neošetřovaných rostlin. 

 

Semínkovny jsou svobodná iniciativa pro každého

  • zapojit se může skutečně kdokoliv,
  • v rámci Semínkoven si bezplatně vyměňujeme malá množství semínek určených pro osobní nekomerční využití,
  • vycházíme ze svobodného přístupu k osivu, jako jednoho ze základních práv člověka.

Jak Semínkovna funguje? Jednoduše!

Z nabídky semínek si zájemce vybere ta, která chce zkusit vypěstovat a s nimiž chce semenařit ve své zahrádce.

Bere si jen to osivo, které opravdu plánuje vysít, pro danou plodinu má odpovídající podmínky a v ideálním případě ji umí pěstovat.

Semínka pak ve správný čas vyseje na vhodné místo ve své zahradě. Vybere ty nejlepší zdravé rostliny, označí si je a nechá jejich semínka plně dozrát. Poté je sklidí, dosuší a zbaví nečistot.

Semínka po malých dávkách (minimální počet semínek je 10 kusů) zabalí do papírových sáčků, které popíše názvem rostliny a rokem sklizně-  následně vrátí zpět do semínkové knihovny, aby si je mohl půjčit někdo další.

Ačkoliv se to na první pohled může zdát, semínková knihovna nenabízí pouze semínka zdarma.

Co je posláním Semínkovny?

Posláním Semínkovny je také osvěta. Upozorňuje na důležitost semínek, která jsou dnes často opomíjená a lidé mají tendenci brát je jako samozřejmost. Přitahuje pozornost k lokálně adaptovaným nehybridním odrůdám, připomíná postupy tradičního domácího semenaření a motivuje k návratu k přírodnímu zahradniče

Síť semínkových knihoven v České republice založila v roce 2015 Klára Hrdá jako iniciativu Semínkovna. Inspirovala se ve Francii, kde se setkala s tamější verzí semínkových knihoven – les grainothèques (grenotékami). 

V průběhu osmi let působení iniciativy v České republice se do ní zapojilo více než 230 míst. Záhy se stala inspirací i na sousedním Slovensku, kde postupně vznikla už zhruba desítka semínkových knihoven – Semienkarní. V roce 2023 se otevřela první semínková knihovna také v sousedním Polsku, která se taktéž inspirovala v České republice.

 

Pin It on Pinterest

Share This